Sīkdatnes nodrošina vietnes pienācīgu darbību Vairāk
KAKAO.lv
Autors: Edgars

Kosmiskais viskijs - drīz jau rimītī?

Dažādi
Kosmiskais viskijs - drīz jau rimītī? Cilvēce kopš seniem laikiem ir nodevusies dažādiem apreibinošiem pasākumiem, no kuriem populārākais gan laikam ir brīvprātīga indēšanās ar alkoholu - tieši tā, reibums, dumības un dažkārt sekojošais nožēlojamais stāvoklis skaidrojams tieši ar organisma reakciju uz indi jeb šķidrumu, kura radītie efekti tehniski ir slikti. Tomēr cilvēkam, kā rādās, indēšanās dažkārt itin labi iet pie sirds, un, ja efekti nav paliekoši, turklāt inde ir garšīga - kāpēc nepadraiskoties? Dažreiz ļautiņi savās atkarībās kļūst azartiski - tādējādi dažādi alkohola paveidi iedzīvojušies pamatīgās tradīcijās, kļuvuši par pamatu veselām industrijām un nonākuši pat līdz zinātnei - ne tikai kā brūna šķidruma pudele, kas paslēpta aiz grāmatām profesora kabinetā, bet arī kā izpētes objekts.


Smalko, izturēto dzērienu niansētās garšas rašanās efekti joprojām nav līdz galam izpētīti. Meistari zina, kas jādara, lai dzeramais kļūtu cēlāks - ozolkoka mucas ar dažādas pakāpes grauzdējumu, destilācija un tā tālāk - bet rezultāts joprojām zināmā mērā ir noslēpumains, jo gala produkta garšas noteikšanā piedalās arī mazāk zināmi faktori. Varbūt pat gravitācija? Šeit nu arī nonākam līdz šī sacerējuma iemeslam - skotu viskija Ardbeg ražotāji pamanījušies sabīdīt darījumu ar kosmosa aģentūrām un nogādājuši Starptautiskajā kosmosa stacijā neizturēta viskija paraugu, sajauktu ar apdedzināta ozola skaidiņām. Eksperimenta mērķis - noskaidrot, kā atšķirsies bezsvara stāvoklī divus gadus izturēta viskija garša no identiska vecuma un izcelsmes parauga, kurš būs nostāvējies tradicionālā vietā - kādā Skotijas pagrabā. Var strīdēties par šī projekta zinātniskumu, tomēr diez vai kāds ņemsies noliegt, ka labprāt savā dārza ballītē pārsteigtu draugus ar kosmosā izturētu skotu viskiju. Dažs labs biezais droši vien būtu gatavs par šādu privilēģiju izlikt ļimoniņu, ja vien rastos tāda iespēja. Kas zina, varbūt rezultāts būs tik izcils, ka nākotnē kosmosa programmas apmaksās viskija ražotāji? To mēs uzzināsim pēc pāris gadiem.





  
 
 Iepriekšējais →


.


↑ uz augšu          Copyright © Tup un Turies SIA | reklama@kakao.lv | info@kakao.lv

Realizācija Tup un Turies